Wat is nu Natuurlijk poseren en wat zijn prompts?

Ik hou niet van geforceerde shoots met starre poses waarbij je de stress ziet opbouwen en er geen ruimtes is om jezelf te tonen.Een van de technieken die ik daarom graag gebruik tijdens mijn fotoshoots is het werken met "prompts."

(of 'opdrachtjes/handelingen/aanwijzingen)Dit is een geweldige manier om ervoor te zorgen dat de foto's een natuurlijke, spontane uitstraling hebben, zonder dat je geforceerd hoeft te poseren.


Klinkt fantastisch toch?


(Lees verder voor een aantal praktijkvoorbeelden.)
Zwangerschapsfoto's voor blijvende herinneringen
spontane liefde voor je paard op foto vereeuwigd
Lees verder voor praktijkvoorbeelden bij een zwangerschapsshoot en een paardenshoot.

Voor zwangerschapsfotografie maar ook bij paardenfotografie betekent dit dat we ons concentreren op echte momenten en emoties.


In plaats van stijve poses aan te nemen, zal ik je voorzien van subtiele aanwijzingen of prompts die je helpen om ontspannen te zijn en jezelf te zijn.

Het gebruik van prompts stelt ons in staat om spontane momenten vast te leggen, echte emoties te vangen en ervoor te zorgen dat de foto's een weerspiegeling zijn van wie je echt bent. 


Het resultaat is een collectie beelden die levendig en oprecht zijn, en die de bijzondere momenten in je leven vastleggen op een manier die je koestert.3 redenen waarom natuurlijk poseren zo goed werkt:

Deze werkwijze maakt de shoot heel spontaan, authentiek en helemaal 100% jullie.


Mogelijks klinkt het allemaal nog wat vaag maar geen zorgen, je zal meteen het verschil merken en daardoor ook de camera snel vergeten.


Zwangerschapsfotoshoot met partner

Weg camera stress


Je bent gefocused op je gevoel en je partner of paard.

Hierdoor vergeet je de camera wat makkelijker.

Zwangerschapsgeluk in beeld gebracht met zonsondergang

Het voelt niet geforceerd aan


Je ervaart veel minder spanning/stress tijdens de fotoshoot omdat er niet wordt gevraagd om je in bepaalde houdingen te forceren en dan ook nog eens een geforceerde glimlach boven te toveren.


Paard en ruiter in harmonie in vrijheid in de natuur

100 % jezelf zijnDeze werkwijze maakt de shoot heel spontaan, authentiek en helemaal 100% jullie."Tijdens de shoot konden we gewoon onszelf zijn zonder ongemakkelijk te moeten poseren, het verliep allemaal zo natuurlijk dankzij de nuttige tips...

Karen is er bovendien in geslaagd om mezelf graag te zien op foto (geen gemakkelijke opgave).

Door Karen haar zachte, rustige en vriendelijke persoonlijkheid voel je je meteen op je gemak en was de oh zo gevreesde fotoshoot (we haten beiden poseren!) een top ervaring!"

C. van Herwegen

Natuurlijk poseren in de praktijk: (klik op het +symbool)

Wat houdt dit in?

Voor zwangerschapsfotografie maar ook bij paardenfotografie betekent dit dat we ons concentreren op echte momenten en emoties. In plaats van stijve poses aan te nemen, zal ik je voorzien van subtiele aanwijzingen of prompts die je helpen om ontspannen te zijn en jezelf te zijn.

Hoe pas je dit toe bij een paardenshoot?

Natuurlijk kan het ook zijn dat ik prompts toepas tijdens een paardenfotoshoot!
Bij paardenfotografie werkt het op een vergelijkbare manier.

In plaats van je paard te dwingen in bepaalde houdingen of posities, zal ik met zachte aanwijzingen en prompts werken. Dit zorgt voor foto's die de unieke band tussen jou en je paard weergeven en het karakter van jou en je paard op een prachtige manier laten zien.

Praktische voorbeeld zwangerschap:

Deze prompts kunnen bij een zwangerschapsshoot bijvoorbeeld de volgende zijn:

Ik vraag jou en je partner om naar jullie ongeboren kindje te kijken en te denken aan het moment dat jullie wisten dat jullie zwanger waren. Doordat je gaat denken aan een bijzonder moment in je leven, zal je meteen merken dat je niet geforceerd zal lachen/glimlachen/of zelfs niets lachen maar in de plaats zal je gezicht en houding wel vol met emoties zitten.

En dat laatste zie je erg terug op de foto en maakt het grote verschil met een geforceerde pose.

Er zijn duizenden prompts of 'opdrachtjes'/handelingen. Er zijn ook veel opdrachtjes of aanwijzingen die niet statisch zijn maar waarbij jullie bewegen.

Een andere leuk voorbeeld is om elkaar in de ogen te kijken en zonder woorden te tonen hoeveel je van elkaar houdt. Ohja en dit zonder elkaar te kussen. Dit maakt de kus achteraf extra liefdevol.

Praktisch voorbeeld paarden:

Een voorbeeld van een prompt bij paardenfotografie kan zijn:

Leg je wang zachtjes tegen de kaak van je paard en focus je op warme ademhaling van je paard. Het resultaat? Je zal merken dat je echt ontspannen op de foto staat en bovendien ook echt geniet van jullie momentje samen.

Zo kan ik nog 100 voorbeelden bedenken, mocht je hierover nog met vragen zitten dan beantwoord ik deze graag.Werken met Prompts is ook maatwerk!


Weet ook dat ik het type prompts maar ook het aantal prompts aanpas aan het duo dat ik voor mijn camera heb.

Het kan dus zijn dat ik veel gebruik maak van prompts, of maar een paar keer of zelfs helemaal niet.Ik volg jullie energie, dynamiek en persoonlijkheid wat mij veel informatie bezorgt in welke mate en hoeveel ik een prompt zal toepassen. Daarbuiten kijk ik ook naar de informatie die jullie hebben doorgegeven via het boekingsformulier met vragenlijst.